miércoles, 10 de diciembre de 2014

20 MILIONS D'EUROS PER MATERIALITZAR UN PLA DE RESCAT SOCIAL A BARCELONA


La crisi ha fet que les desigualtats socials i entre barris s'afermin a Barcelona. Les xifres són demolidores i parlen per si soles: 42.700 menors viuen amb rendes inferiors al llindar de la pobresa.  297.200 persones viuen en el llindar de pobresa. 20% de llars de la ciutat pateixen pobresa energètica. A la ciutat hi ha 26.008 aturats de molt llarga durada (més 24 mesos) i el 45% de persones joves es troba a l’atur.
Davant aquest diagnòstic, més enllà de quin sigui l'enfocament ideològic de qui el formuli, és imprescindible posar mesures concretes. Per això, l’alcaldable socialista i president de la Federació de Barcelona del PSC, Jaume Collboni,  ha pactat amb el govern de Xavier Trias un pla de rescat social de 20 milions d’euros.

La pobresa té a Barcelona, com a molts altres indrets, rostre infantil; per aquest motiu aquest pla de rescat preveu la creació d’una renda infantil garantida per a infants en situació de pobresa. Així, a partir de l'1 de gener -i amb caràcter retroactiu des d'aquesta data-, l'Ajuntament de Barcelona donarà un ajut de 100 euros mensuals per a 7.500 infants de la ciutat menors de 16 anys que viuen per sota del llindar de la pobresa. En total, es destinaran 9,2 milions d'euros a la creació d'aquest fons per a la renda infantil garantida, la primera d'aquesta mena a l'Estat. Els diners es rebran a través d’una targeta moneder o similar, i es podran destinar a alimentació, roba, material escolar o altres compres.

Així mateix, el pla de rescat social inclou una dotació de 8,3 milions d’euros per fomentar l’ocupació. Dins d’aquesta partida, 4 milions d’euros s’han previst per posar en marxa un programa per formar 2.000 aturats de llarga durada a Barcelona Activa. També s’ha pactat un programa de xoc contra l’atur juvenil (2,3 milions d’euros) i amb beques de formació professional per a 1.800 joves i bonificacions per pràctiques juvenils en empreses públiques i privades. Igualment, es destinaran 2 milions per fomentar l’ocupació en l’àmbit de la rehabilitació d’edificis.

L’última pota del pla de rescat social és una partida de 2,5 milions d’euros per augmentar els recursos municipals destinats a combatre la pobresa energètica de famílies que no poden fer front a rebuts de serveis bàsics (llum, aigua, gas). S’estima que l’increment pactat afavorirà unes 17.000 famílies l’any que ve. Aquestes negociacions dels socialistes amb el govern municipal per facilitar l’aprovació del pressupost amb una abstenció inclouen un pacte per crear 600 places d’escola bressol i la rebaixa de la T-10 anunciada ja fa uns dies.

Per garantir la implantació d’aquest pla de rescat es constituirà una comissió de seguiment i es demanarà una auditoria de resultats dels diferents programes a Ivàlua (Institut Català d’Avaluació de Polítiques Públiques).

Tot i que són mesures a celebrar, no es pot abaixar la guàrdia, ja que cal recordar que aquesta crisi econòmica deixarà com a herència una desigualtat social molt profunda. De fet, aquesta realitat ja és palpable des de fa uns anys: si el 2007 hi havia un 21,7% de famílies amb rendes baixes, l’any  2012 ja eren un 39,3%. Una evolució que, en el cas de les que tenien ingressos mitjans, ha anat a la inversa; han passat de representar el 58,6% (2007) al 44,1% (2012). 

No hay comentarios:

Publicar un comentario